Maak je relatie eerst babyproof voor de kleine komt

Uitgelicht
Van onze redactie
13 maart 2018
Onlangs is er in het nieuws verschenen dat het Platform Scheiden zonder Schade, onder leiding van oud-minister André Rouvoet, pleit voor een actieplan dat 22 februari werd aangeboden aan de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Zo’n 16.000 kinderen hebben ernstige last van de scheidingen van hun ouders. Het Platform Scheiden zonder Schade wil deze problemen voorkomen. Hoe? Door aanstaande ouders voor te bereiden op het ouderschap door middel van bijvoorbeeld een cursus. Als ouders beter voorbereid worden, is de kans op een scheiding later kleiner en dat voorkomt weer schade bij het kind.

Aanstaande ouders blijken slecht voorbereid op hun nieuwe rol en hebben vaak niet door dat een kind je relatie ingrijpend verandert. Scheidingsdeskundigen, pedagogen en juristen bepleiten extra ondersteuning door middel van een cursus waar gesproken wordt over wat ouderschap inhoudt.

  Bij het Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen wordt zo’n cursus aangeboden. Drie ontwikkelingspsychologen / gedragswetenschappers met een voet in de wetenschap en een passie voor het aanstaande ouderschap. Laten tijdens deze informatieavond “Ouderschap” aanstaande ouders op een laagdrempelige manier kennis maken met 2 belangrijke thema’s: Contact met je baby en Ouderschap.

Tegenwoordig zit er overal een gebruiksaanwijzing bij, zelf bij zoiets simpels als een flessenopener krijg je er een. Grote kans dat een puppycursus wordt gevolgd wanneer er een puppy in huis komt. Voor het rijbewijs worden rijlessen gevolgd.  Ons hele leven leren we van alles bij. Maar bij een van de belangrijkste ‘cadeaus’ uit je leven, een baby, zit geen gebruiksaanwijzing. En dat zou misschien toch best handig zijn?!

Nu zijn er natuurlijk genoeg boeken te vinden over het opvoeden van een kind, maar wie beseft dat de komst van een baby zijn relatie ingrijpend verandert?

Na de eerste echo gaan jonge ouders bezig met babykamer en buggy, ze bezoeken de verloskundige en de zwangerschapsgym, maar ze bereiden zich nauwelijks voor op de verandering van partner naar ouder, zegt filosoof-ethicus Corrie Haverkort, een van de opstellers van de brandbrief.
Een baby in huis roept allerlei nieuwe vragen op, zoals: blijf je allebei werken of welke grootouders gaan oppassen? Ook kun je verschillend denken over voeding of huishouden. En hoe kom je met zo'n jonge aandachtstrekker, nog aan elkaar toe als partner?

Het zijn geen prettige vooruitzichten die worden geschetst over ouderschap. Van alle jonge stellen krijgt 83 procent te maken met een relatiecrisis na de komst van een eerste baby. De verwachting is dat ruim 40% van alle toekomstige ouders gaat scheiden. En steeds vaker gaan paren uit elkaar voordat de kinderen vier jaar zijn. Elk jaar maken zo'n 70.000 kinderen een relatiebreuk van hun ouders mee.

Een scheiding kan grote gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van een kind. Maar niet alleen een scheiding, ook conflicten tussen ouders kunnen al invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. Als je kijkt naar wat nou de belangrijkste factor is voor een gelukkige opvoeding van een kind, dan is dat de relatie tussen de ouders. Het gaat niet om dure kleding, mooie babykamers of biologisch eten. Als ouders beter voorbereid worden, is de kans op een scheiding later kleiner en dat voorkomt weer schade bij het kind.

Ook de overheid ziet in dat het van belang is dat ouders zich goed voorbereiden op wat hen staat te wachten. Het blijkt immers dat kinderen op latere leeftijd nog problemen kunnen hebben van een scheiding of ruzies van hun ouders. Ze hebben meer stress, problemen op school en werk, kunnen eerder crimineel gedrag vertonen en ondervinden vaker problemen in hun toekomstige relaties. De hoop is dat de ouderschapscursus, zoals deze bij het Verloskundig Cursus Centrum Nijmegen gegeven worden,  straks net zo normaal wordt als een bezoekje aan de verloskundige en het consultatiebureau.

Ouders hebben meer stressfactoren dan voorheen. Zij moeten tegenwoordig al zoveel ballen in de lucht houden. Beide ouders werken, opa’s en oma’s wonen vaak verder weg, ouders willen een leuk sociaal leven leiden, ze moeten de hypotheek betalen en dan ook nog tijd voor elkaar zien te maken. Er zijn in de huidige maatschappij veel meer stressfactoren.”

Het krijgen van een kind is een hele belangrijke gebeurtenis. Het is prachtig, maar hoe dan ook stressvol en het brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. De kersverse ouders hebben aandacht voor het kind, maar vergeten om nog samen dingen te doen. ,,Naast ouders ben je ook partners, blijf met elkaar op date gaan en doe ook eens iets leuks zonder je kind.”

Het VCCN biedt aanstaande ouders in de regio van Groesbeek tot Wamel en van Lent tot Grave verschillende cursussen, voorlichtingen en workshops aan over de zwangerschap, de bevalling, het geven van borstvoeding en de periode na de bevalling. Kijk voor het totale aanbod op vccnijmegen.nl/cursussen-voorlichtingen/ of vraag meer informatie aan een van de verloskundige in de regio.

Goed voorbereid zijn geeft je rust en een zeker gevoel! Daarom organiseren de verloskundigen deze bijeenkomsten. Ze geven informatie en met vragen kan je bij hen terecht. Het leuke aan de bijeenkomsten is dat je ook andere zwangeren ontmoet, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Het maakt voor het deelnemen aan deze activiteiten niet uit of je onder behandeling staat van de verloskundige of de gynaecoloog.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties