Kernachtig Wijchen: inzet nestkastjes tegen eikenprocessierups en engerling

Politiek
Van onze redactie
18 februari 2019
Namens de fractie van Kernachtig Wijchen stelt Tim Klinkhamer een:

schriftelijke vraag, 

ingediend 15 februari 2019

Aanleiding:

In Wijchen wordt in de maand mei preventieve bestrijding uitgevoerd tegen de eikenprocessierups (foto). Op locaties waar voorgaande jaren meerdere nesten in meerdere bomen gevonden zijn, worden bomen bespoten met biologische bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke bestrijding door het stimuleren van biodiversiteit, en in het bijzonder de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups zoals mezen, vindt in steeds meer gemeenten plaats. Dit gebeurt met name door het plaatsen van nestkastjes. Onder andere in Hoogeveen, Zwolle, Westervoort, Hardenberg en Almelo draaien pilots of is dit bestaand beleid.

Naast de eikenprocessierups zijn er ook andere beestjes die in Wijchen problemen veroorzaken, namelijk engerlingen. Stichting Groene Grasvelden wist ons te vertellen dat engerlingen ieder jaar meer schade aan Wijchense sportvelden aanrichten. Onder andere op velden van sc Woezik, AWC, vv Alverna en AV Wijchen zorgt de engerling voor problemen. Ook hier zou het inzetten van de natuurlijke vijand van de engerling, in dit geval de spreeuw, een oplossing kunnen bieden naast, of in plaats van, bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Eerder riep de KNVB voetbalverenigingen op om nestkastjes voor spreeuwen te plaatsen rondom hun voetbalveld om daarmee schade aan de grasmat te voorkomen.

Kernachtig Wijchen ziet mogelijkheden om aan de ene kant biodiversiteit te stimuleren en aan de andere kant de eikenprocessierups en engerling te bestrijden.

Vragen:

1. Is overwogen om biodiversiteit te stimuleren in de strijd tegen de eikenprocessierups en/of engerling?
2. In hoeverre zouden nestkastjes en/of andere vormen van stimuleren van biodiversiteit een aanvulling zijn op de bestrijding van de eikenprocessierups en/of engerling in Wijchen?
3. Is het college bereid om inwoners te informeren over de meerwaarde van het zelf plaatsen van nestkastjes bij de bestrijding van de eikenprocessierups en/of engerling in hun omgeving? Bijvoorbeeld door middel van “Ons groene gezicht”.
4. Is het college bereid om een pilot te starten waarin biodiversiteit gestimuleerd wordt om daarmee de eikenprocessierups te bestrijden? Zo nee, waarom niet?
5. Is het college bereid om samen met Stichting Groene Grasvelden een pilot te starten waarin biodiversiteit gestimuleerd wordt om daarmee de engerling te bestrijden?

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties