Foto’s: Joël Piroe uit Wijchen: 19 jaar en spits bij PSV!

  Fotografie: Broer van den Boom

De 19-jarige op de Kraaijenberg wonende Joël Piroe heeft zijn VWO-diploma op zak en gaat zich nu volledig op zijn voetbalcarrière concentreren. We hadden een gesprek met het Wijchense PSV-talent en namen Wijchens beste fotograaf Broer van den Boom mee.

Waar heb je in je jeugd gespeeld? Joël: “Ik ben op 5-jarige leeftijd begonnen bij Hatert. Daarna volgde SCE en toen ik 10 was ging ik naar Woezik D1. De trainers V.d. Wielen en Vogels veranderden toen mijn positie van linkshalf naar spits. Op 12-jarige leeftijd kwam NEC amateurs en een jaar later zat ik als 1e jaars C bij de voetbalacademie. Op 14-jarige leeftijd werd ik door Feyenoord gescout waar ik een jaar speelde. Toen kwam PSV-16 waar ik tot nu toe nog steeds speel. Wat Oranje betreft: daar kwam ik – 14 jaar, samen met Fernandez en Kardioglu bij, en dat tot vorig jaar toen ik een hattrick maakte tegen Duitsland op het EK-19.”

In 2016 zette Joël zijn handtekening onder een 3-jarig contract bij PSV en had de Wijchenaar een duidelijke ambitie. Hij wilde zijn debuut maken voor Jong PSV en binnen twee jaar hopelijk het 1e team halen. En het ging snel, want Joël debuteerde binnen een half jaar bij de beloften van PSV en heeft nu al 4 optredens bij PSV 1 onder Mark van Bommel gehad!

Hoe ziet je week er als spits van PSV 2 in de Keuken Kampioen Divisie? Joël: “Op maandag train ik 2x per dag van 10.30-12.30u, daarna lunchen en dan van 14.30-16.30u weer trainen. Dinsdag ben ik vrij. Woensdag weer van 10.30-12.30u dan lunch en dan van 14.30-16.30u trainen. Op donderdag train ik van 10.30-12.30u en ga ik ’s avonds altijd naar Fysiotherapie Bottendaal – een wekelijkse check-up omdat ik nu veel moet rekken om mijn spieren soepel te houden. Vrijdag is de wedstrijddag en zaterdag zijn we vrij. Op zondag train ik dan van 10.30u-12.30u. Afhankelijk van de wedstrijddag doe ik dit schema al vanaf mijn 17e jaar.”

PSV trainer Mark van Bommel ziet het in je zitten, hè? Joël: “klopt, dat komt door de samenwerking die we hadden bij -19. Hij weet wat hij aan me heeft. Ik heb veel respect voor hem. Eigenlijk is hij nog steeds één van de spelers met nog een fantastische wreeftrap. Soms staan we naar hem te kijken en denken we: wat een topcarrière heeft onze trainer gehad!” Wat leer je van Luuk de Jong? Joël: “Ik leer om een sterk aanspeelpunt en een meevoetballende spits te worden. En ook van Ruud van Nistelrooy en Boudewijn Zenden leer ik veel. Ik bedoel dan dat ik vaste patronen erin slijp, mezelf specialiseer en vastigheid krijg.”

Wat is je doel nu? Joël: “Mijn 1e prioriteit is om zoveel mogelijk te scoren voor PSV, maar eigenlijk vooral om bij zoveel mogelijk doelpunten betrokken te zijn. Altijd plezier hebben in wat ik doe en ik wil ook altijd de beste zijn! Als iets me niet lukt dan ga ik in mijn vrije tijd met de bal oefenen tot het me wél lukt.” Wie zijn je favoriete spelers? Joël: “Dat zijn Lewandowski en Zlatan en vroeger was dat de Braziliaanse spits Ronaldo – man, wat was die goed!”

Tot slot: ga je nog wel eens in Wijchen iets doen? Joël: “Ja, bij de bioscoop, Markt 19 en het Wapen van Wijchen zie je me nog wel eens. Wijchen is een leuk dorp!” Wij wensen Joël heel veel succes in de harde wereld van het profvoetbal!

Tags: , , , , ,
Back to Top ↑
  • Advertentie-banner
  • Partners