Rondleiding in de eendenkooi van Batenburg

Older eventsNext events

 

Foto’s: Ton Rothengatter

Mee terug in de tijd en de sfeer van rust en geheimzinnigheid ervaren. Dat kan op zondag 17 februari met de boswachter van Geldersch landschap & Kasteelen. Op deze zondag hebben belangstellenden een unieke gelegenheid om de eendenkooi van Batenburg te bezoeken. De boswachter neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan.

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ruim honderd geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één werkende vangpijp. De eendenkooi in Batenburg is echter nog volledig bedrijfsklaar en in originele staat. Vanwege de noodzakelijke rust is de eendenkooi slechts één keer per maand te bezoeken in de maanden februari t/m juni.

  • Start: 14.00 uur aan het begin van de toegangsweg naar de eendenkooi, Bergharense straat, Batenburg. Parkeren langs de Bergharense straat.
  • Duur: ca. 2 uur.
  • Deelname: 7,50 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 3,75 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 2,50 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 1,25 euro p.p. op vertoon van een geldige donateurspas.
  • Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten.
  • Informatie: Jan Taat, tel. 06-83086024 of Cor Custers, tel. 06-44380502.

Normaal gesproken is het doodstil in de eendenkooi Batenburg. Niemand mag naar binnen, rust in de kooi is van groot belang. Vier dagen per jaar wordt hier een uitzondering op gemaakt. Zo komt het dat geïnteresseerden op woensdagavond 13 juni het gebiedje met de boswachter mogen bezoeken. De boswachter neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan. Ook demonstreert de kooiker hoe zijn hondje de eenden in de vangpijp lokt