Expositie over Romeinen in Wijchen in Museum Kasteel Wijchen

Older eventsNext events

 

Zaterdag 28 april wordt in Museum Kasteel Wijchen de expositie Wachters van het Noorden. Romeinen in Wijchen officieel geopend. Een expositie waarin de Romeinse villa die op de Tienakker heeft gestaan het vertrekpunt is. Wie waren de bewoners en hoe leefden zij?

De eerste vier eeuwen van onze jaartelling maakte de zuidelijke helft van ons land deel uit van het Romeinse Rijk. In de tweede helft van de eerste eeuw, na de Bataafse opstand (69/70 na Chr.), brak er een periode van vrede aan (Pax Romana). De Romeinen legden legerplaatsen aan bij de grens en garandeerden rust en orde.

Nieuwe steden werden gebouwd, Ulpia Noviomagus (Nijmegen) en Forum Hadriani (Voorburg) en op het land verrezen villa‘s. Het vertrekpunt van de expositie in Museum Kasteel Wijchen is de vondst van resten van zo’n Romeinse villa in Wijchen. De grote vraag is voor wie deze villa is gebouwd. Was het voor een Romeinse of een lokale Bataafse opdrachtgever?

Er wordt een impressie gegeven van de inrichting van de villa en er zijn allerlei vondsten te bewonderen. Andere bronnen van informatie zijn de grafvondsten in de buurt van de villa. Ze tonen een aantal verrassende elementen op het grensvlak van de Romeinse en de lokale cultuur.

De expositie Wachters van het Noorden. Romeinen in Wijchen is te zien tot en met 28 oktober 2018.

Voor meer informatie zie onze website www.museumwijchen.nl