Effectief ‘kick and rush’-voetbal nekt Alverna

30 september 2019
Nemelaer - Alverna 3-2

Alverna heeft wederom niet kunnen winnen van Nemelaer, ook in het vijfde onderlinge duel was de Haarense ploeg te sterk voor Alverna. In de vijfde minuut kreeg Alverna al een ‘wake-up-call’ toen door een foutje op het middenveld Nemelaer kon uitbreken, Robert Zaalman kon dit missertje herstellen. Hierna nam Alverna het initiatief en dit resulteerde in eerste half uur in enkele kansen, de grootste was voor Arthur v.d. Eeckhout, die gelanceerd werd en alleen op de doelman afkon. Doelman De Jong kon de te snel ingeschoten bal keren, in de rebound schoot Owen Mbila naast. Een vrije trap van Johnny Dobson werd ook door doelman De Jong gestopt, en na een steekbal van Owen Mbila leek Dobson door te kunnen, maar werd al dan niet terecht afgevlagd en gefloten. Na ruim een half uur komt Nemelaer op voorsprong via hun geijkte speelwijze, de lange bal naar voren en drie/vier man die snel uitbreken. Een lange bal van Wouter Molenaar wordt door de Alverna-verdediging verkeerd beoordeeld, waardoor Giel van de Ven in de rug kan weglopen en de 1-0 kan scoren. Vijf minuten later eenzelfde scenario, nu is het Geert van de Ven die na een lange bal in de rug van de Alverna-verdedigers kan weglopen en de 2-0 laat aantekenen. In het slot van de eerste helft ziet de Alverna-verdediging er wederom een paar keer niet goed uit en krijgt Nemelaer nog enkele kansen, maar met wat geluk en een redding van Robert Zaalman wordt de rust met een 2-0 gehaald.

In de tweede helft wordt de speelwijze wat aangepast, omdat men begreep dat op deze grasmat met het te lange gras, goed combinatievoetbal niet mogelijk was. Ook Alverna gaat het wat meer met opportunistisch voetbal proberen. Zo ontspon zich een voetbal-‘gevecht’ dat meer strijd dan goed voetbal opleverde. Kansjes waren er voor Sander Bisseling, Arthur v.d. Eeckhout en Jari van Ginkel, die met een afstandsschot de doelman tot een redding dwong. De beslissing in de wedstrijd viel niet zozeer door een van beide ploegen, maar meer door de scheidsrechter. Jorg Schapendonk kon door Owen Mbila een forse duw te geven de bal tegen de arm van Jurre Grotenhuis koppen, de leidsman beoordeelde tot beide kampen hun verbazing niet de duw maar de handsbal. Strafschop! Wouter Molenaar pakte het presentje dankbaar uit: 3-0. Toch wilde Alverna het na deze domper nog niet opgeven, de eerstvolgende hoekschop werd door Bart Schiks bij de eerste paal binnen gekopt en bracht weer hoop in de Alverna harten. Toen vijf minuten later Sander Bisseling uit de draai de 3-2 maakte, werd alles op alles gezet, achterin werd een op een gespeeld om voorin wat meer te kunnen creëren. Dit leverde ook wel kansen op voor Bart Schiks en Sander Bisseling, maar ook Robert Zaalman moest zijn kunnen laten zien bij uitbraken van Nemelaer. De beide ploegen kwamen dan ook niet meer tot scoren.
Over de hele wedstrijd genomen een terechte uitslag, Alverna sprong in de eerste helft niet effectief genoeg met kansen om, en stond verdedigend niet altijd goed. Ook verzandde men te vaak in heilloze acties. Nemelaer speelde een heel effectief ‘kick and rush’-voetbal en kon door de gunstige score het spelletje zo blijven spelen.

Opstelling: Robert Zaalman;  Job Gielen (’10 Yassine Aarab), Jari van Ginkel, Jurre Grotenhuis, Cas van de Wal; Mels Lanting (’76 Dennis Arts), Derek de Bruijn;  Owen Mbila, Sander Bisseling, Johnny Dobson