Actieavond Amnesty International Wijchen op 6 juli in bibliotheek

Van onze redactie
30 juni 2018
Schrijven tegen mensenrechtenschendingen

Op vrijdag 6 juli is er een schrijfavond van Amnesty International in de bibliotheek van Wijchen tussen 18.30 en 20.00 uur. Er liggen voorbeeldbrieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon van deze avond is Marijke van den Bos. Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:

Brazilië: moord op activiste moet opgelost
Op 14 maart nam een onbekende schutter de auto van de Braziliaanse activiste en politica Marielle Franco onder vuur. Zij en haar chauffeur werden doodgeschoten. Ruim twee maanden na haar moord is het nog niet bekend wie haar vermoordde en waarom. Marielle Franco zat sinds 2016 in de gemeenteraad van Rio de Janeiro. Ze stond bekend als een vrouwenrechten- en LHBT-activiste. Ze sprak zich ook uit over het gewelddadige optreden van de politie in de sloppenwijken. Haar dood leidde tot massale protestdemonstraties in meerdere Braziliaanse steden. Volgens de media moet de schutter een professional zijn geweest. Ook blijkt dat vijf bewakingscamera’s op de plaats van de moord een dag eerder waren uitgeschakeld. Beelden van omringende camera’s laten zien dat iemand Franco achtervolgde. Dit duidt erop dat het gaat om moord met voorbedachten rade. Als de autoriteiten er niet in slagen de schuldigen te berechten, is dat een signaal dat mensenrechtenverdedigers ongestraft vermoord kunnen worden. Brazilië is voor mensenrechtenactivisten een van de meest dodelijke landen. In 2017 werden ten minste 58 van hen vermoord.

Indonesië: boer krijgt vijf jaar cel voor godslastering 
Alnoldy Bahari, een boer op Java, moet vijf jaar de gevangenis in omdat hij online de Islam zou beledigen en haat zou zaaien. Hij zit enkel en alleen vast voor het uiten van zijn mening. Alnoldy Bahari schreef op zijn facebookpagina dat hij God (Allah) had gezien en trok het geloof van andere moslims in twijfel. Buurtbewoners voelden zich gekwetst door zijn opmerkingen en gaven hem aan bij de politie. Hij werd in december 2017 opgepakt. De rechter veroordeelde Bahari op 30 april 2018 onder een controversiële internetwet die vaak wordt gebruikt om mensen te vervolgen die online hun mening geven over een religie. Dit is in strijd met de mensenrechten; het recht op vrijheid van meningsuiting mag niet op een dergelijke manier beperkt worden door wetten die godslastering verbieden.

Thailand: bekende advocate onterecht opgepakt 
Sirikan Charoensiri, ook wel bekend als June, is advocaat en een prominente Thaise mensenrechtenverdediger. Ze riskeert een celstraf van vijftien jaar enkel en alleen omdat ze aanwezig was bij een protest. June werd eind 2016 in Thailand opgepakt nadat ze bij de Verenigde Naties sprak over de mensenrechtensituatie in het land. De politie beweert nu dat June de wet overtrad door aanwezig te zijn bij een ‘illegaal’ studentenprotest in juni 2015. Er waren toen demonstraties in heel Bangkok. De studenten eisten een einde aan de militaire macht in Thailand. June ging met de demonstranten mee om te kijken hoe de politie hen behandelde en om eventueel juridische hulp te bieden. De politie pakte later veertien studenten op. June wordt nu naar alle waarschijnlijkheid samen met de studenten die ze probeerde te beschermen, vervolgd. Als de rechter bepaalt dat ze schuldig is, kan ze een straf van vijftien jaar cel krijgen.

Dit bericht delen:

Advertenties