Actieavond Amnesty International Wijchen op 1 december in bibliotheek

Van onze redactie
19 november 2017
Op vrijdag 1 december is er een schrijfavond van Amnesty International in de bibliotheek van Wijchen tussen 18.30 en 20.30 uur. Er liggen voorbeeldbrieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon van deze avond is Annie Beulen Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:

Egypte: klopjacht op LHBTI-gemeenschap
In Egypte is sinds eind september een klopjacht gaande op mensen van de LHBTI-gemeenschap. Dit gebeurde nadat bezoekers van een rockconcert in Cairo met een regenboogvlag (het symbool van LHBTI’ers) zwaaiden. Meer dan zeventig mensen zijn al opgepakt. De politie gebruikt datingapps om LHBTI’ers in de val te lokken. Egypte komt nu met een wetsvoorstel om homoseksualiteit strafbaar te stellen. Als de wet wordt aangenomen kunnen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen tot vijftien jaar celstraf krijgen. Ze worden vervolgens publiekelijk aan de schandpaal genageld door hun namen in de twee grootste kranten van het land te publiceren. Tenminste vijf mannen die zijn opgepakt moesten een anaal onderzoek ondergaan, zogenaamd om hun seksuele geaardheid vast te kunnen stellen. Deze vernederende behandeling is een vorm van marteling. Sara Hegazy, die ook werd opgepakt voor verhoor, werd op het politiebureau door celgenoten in elkaar geslagen en seksueel geïntimideerd. Dit gebeurde nadat bewakers opzettelijk vertelden dat ze lesbisch is.

China: lange celstraf voor Oeigoerse studente
De Oeigoerse Buzainafu Abudourexiti studeerde twee jaar in Egypte. Toen ze in 2015 naar China terugkeerde werd ze opgepakt en tot zeven jaar cel veroordeeld. De aanklachten tegen haar zijn nooit bekend gemaakt. Buzainafu was van plan om bij haar man in AustraliС te gaan wonen. De politie in de Oeigoerse Xinjiangregio had al medewerking verleend om een visum aan te vragen. Toen ze in maart werd gearresteerd was ze zwanger. Haar familie weet niet of ze in goede gezondheid verkeert. Ze mogen geen contact met haar hebben. Ze gaan er vanuit dat Buzainafu niet meer in verwachting is, en vrezen voor haar veiligheid. Sinds mei 2017 dwingen de Chinese autoriteiten Oeigoerse studenten in het buitenland terug te keren naar China. Begin juli werden in Egypte meer dan tweehonderd studenten opgepakt. Tweeëntwintig studenten moesten gedwongen terug naar China. Van hen ontbreekt ieder spoor. De Oeigoeren, een moslimminderheid uit de autonome regio Xinjiang, worden sinds eind 2016 meer en meer beperkt in hun vrijheid van beweging.

Rusland: moord op activiste nog altijd niet opgelost
In de ochtend van 15 juli 2009 duwden gewapende mannen de prominente activist Natalia Estemirova in een auto en reden weg. Haar lichaam werd die middag gevonden. Ze was van dichtbij in haar hoofd geschoten. Degene die haar heeft vermoord is hiervoor nooit gestraft. Natalia Estemirova werkte in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië bij een organisatie die onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen, waaronder moorden, verdwijningen en marteling door Tsjetsjeense veiligheidsdiensten. Vlak voor haar dood sprak ze in de media over de verdwijning van een jongeman en een mogelijke moord door de Tsjetsjeense politie. De Tsjetsjeense autoriteiten, waaronder president Ramzan Kadyrov zelf, bedreigden Estemirova en vielen haar lastig vanwege haar werk. Ze ontvluchtte daarom al twee keer het land, maar keerde terug om haar werk voort te zetten. In de ochtend van 15 juli 2009 duwden gewapende mannen de prominente activist Natalia Estemirova in een auto en reden weg. Haar lichaam werd die middag gevonden. Ze was van dichtbij in haar hoofd geschoten. Degene die haar heeft vermoord is hiervoor nooit gestraft. Acht jaar na Estemirovas dood zit er nog altijd geen schot in het moordonderzoek.

Dit bericht delen:

Advertenties