Let hierop bij het afsluiten van een autoverzekering

Van onze redactie
7 mei 2024

Heb je een auto gekocht, dan ben je verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten. Tenminste, als je de openbare weg op wilt met de auto. Het is je vast niet ontgaan dat er best wat komt kijken bij het afsluiten van een verzekering voor je voertuig.

Om te beginnen zijn er behoorlijk wat verschillende verzekeraars. Die verschillende verzekeraars bieden vervolgens ook weer verschillende polissen aan. Het is dus makkelijk om op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer te zien.

Geen zorgen: we gaan je helpen. In dit artikel zetten we alles waar je op moet letten bij het afsluiten van een polis voor je op een rijtje. Lees dus snel verder!

De verschillende soorten autoverzekeringen

De eerste belangrijke overweging die je moet maken, is welke basisverzekering je kiest. Er zijn namelijk drie soorten autoverzekeringen om uit te kiezen.

WA

“WA” staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dat is waar deze polis dekking voor biedt. Je bent dus alleen verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan anderen, of aan de spullen van anderen. Voor auto’s met een bouwjaar dat langer dan 10 jaar in het verleden ligt, is dit de meest gekozen polis.

WA + beperkt casco

De volgende trede is WA beperkt casco. Hiermee ben je beter verzekerd dan met alleen een WA-polis. Bij een beperkt casco ben je namelijk ook verzekerd voor bepaalde vormen van schade aan je eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan schade door diefstal, of schade door een storm. Meestal kiezen mensen met een auto van tussen de 6 en 10 jaar oud voor WA + beperkt casco.

WA + volledig casco

De naam verklapt het al een beetje, maar met WA + volledig casco is een nog uitgebreidere polis dan WA + beperkt casco. Bij volledig casco ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto die veroorzaakt is door jouzelf. Denk bijvoorbeeld aan schade door een botsing waarbij jij de schuldige was. WA + volledig casco wordt over het algemeen gekozen door mensen met een auto die jonger dan 6 jaar oud is.

Pakketkortingen

Om de kosten van verzekeren auto we niet heen, want het is verplicht om je voertuig te verzekeren. Wel is het mogelijk om te besparen op de hoogte van je premie. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een minder uitgebreide dekking te kiezen, maar zeker als je een jongere auto hebt, is dat vaak geen goed idee. Als je dan te maken krijgt met schade, dan zul je zelf voor het grootste deel van de kosten moeten opdraaien en ben je onderaan de streep alsnog duur uit.

Een slimmere manier van besparen is door gebruik te maken van zogenaamde pakketkortingen. Een verzekeringsmaatschappij biedt soms namelijk een korting aan als je er meerdere verschillende soorten verzekeringen afsluit. In totaal kan zo’n pakketkorting soms oplopen tot wel 12%. Check wel of je huidige verzekeraar deze pakketkorting aanbiedt, want anders zou het kunnen lonen om over te stappen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen