Geschiedenis en regels van bingo, een van de beroemdste spellen ter wereld

Van onze redactie
27 april 2024

Het spel bingo heeft wortels die teruggaan tot de 16e eeuw, beginnend met het Italiaanse spel "Il Giuoco del Lotto d'Italia", dat nog steeds elke zaterdag in Italië wordt gespeeld. Van daaruit verspreidde het spel zich in de late 18e eeuw naar Frankrijk, waar het bekend stond als "Le Lotto", een populair tijdverdrijf onder de welgestelde klassen. In de 19e eeuw stak het spel de grenzen over om Duitsland te bereiken, waar het voornamelijk werd gebruikt als een educatief hulpmiddel om kinderen wiskunde, geschiedenis en talen te leren.

Bingo zoals we het vandaag kennen, begon vorm te krijgen in de Verenigde Staten in de vroege 20e eeuw, waar het oorspronkelijk "beano" werd genoemd. De naam "bingo" werd vastgesteld toen, volgens een anekdote, een speler "beano" verkeerd uitsprak tijdens de opwinding van een overwinning. Edwin S. Lowe, een speelgoedverkoper uit New York, zag het potentieel van het spel en besloot het onder de nieuwe naam op de markt te brengen, wat bijdroeg aan de verspreiding ervan door het hele land en later over de hele wereld.

De belangrijkste regels van bingo
De regels van bingo zijn eenvoudig, wat bijdraagt aan de populariteit ervan onder mensen van alle leeftijden. Spelers kopen één of meer kaarten, elk met een raster van willekeurige nummers. Een omroeper, of een automatisch apparaat, trekt willekeurig nummers uit een vooraf bepaalde set, vaak van 1 tot 75 of van 1 tot 90, afhankelijk van de variant van het spel. Spelers markeren deze nummers op hun kaarten.

De eerste speler die een vooraf bepaald patroon van nummers voltooit, dat kan een horizontale, verticale, diagonale lijn zijn, of een ander patroon zoals een vierkant of een volledige "bingo" (alle nummers op de kaart), roept "Bingo!" om de overwinning te claimen. Vervolgens wordt de kaart gecontroleerd en, indien correct, ontvangt de speler een prijs.

De komst van online bingo
Met de komst van het internet heeft ook bingo online een nieuw thuis gevonden. Online bingo biedt dezelfde basisprincipes als het traditionele spel, maar met enkele toevoegingen die gebruikmaken van moderne technologie. Bingo via een website of app biedt compleet nieuwe mogelijkheden omdat de kaarten digitaal zijn. Een van de grootste voordelen van online Bingo is dan ook de enorme keuze uit verschillende versies, en bovendien zijn de spelletjes altijd direct beschikbaar.

Als je online speelt kun je makkelijk storten binnen je casinoomgeving en binnen de kortste keren om leuke echte geldprijzen spelen. Bovendien heeft online bingo vaak ook chatrooms, die het sociale element van klassieke bingo toevoegen. Online platforms bieden ook bonussen en promoties die normaal gesproken niet beschikbaar zijn bij traditionele bingo avonden, zoals welkomstbonussen en loyaliteitsprijzen voor trouwe spelers. 

Van zijn bescheiden begin als een loterijspel in Italië tot een wereldwijd fenomeen in de spelwereld, zowel fysiek als digitaal, heeft bingo een lange weg afgelegd. De eenvoud, gecombineerd met het vermogen om zich aan te passen aan de moderne tijd, verzekert dat het nog vele jaren een favoriet zal blijven.


Dit bericht delen:

Advertenties